• Haberler
  • Genel
  • Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Temmuz ayı encümen toplantısı,  Akyaka'da gerçekleştirildi. Toplantıya, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlık etti.

Toplantıya Balıkesir Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, İzmir Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Köyceğiz Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, İzmir Tire Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu ve belediye encümen üyeleri katıldı. 

Encümen toplantısında, Ekim ayında yapılması planlanan olağan meclis toplantısına ilişkin hazırlıklar ele alındı. Ayrıca 2025 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen meclis toplantısı hakkında da ön değerlendirmelerde bulunuldu.

Üye belediyelerden gelen yardım talepleri gündeme alınarak, başvuruların detaylı şekilde incelenmesi kararlaştırıldı. Öte yandan Haziran ayında düzenlenen çevrim içi eğitim programı hakkında katılımcılara bilgi verildi ve yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan yeni eğitim takvimi üzerine fikir alışverişi yapıldı.

Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

Başkan Aras: “ Krizlerden Kaçmak Değil, Yönetmek Görevimiz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediyelerin çözüm odaklı çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. Aras, "Krizlerden kaçmak değil, krizleri yönetmek bizim görevimizdir. Halkımıza umut olmak, koşullara sığınmadan hizmet sunmak zorundayız," dedi.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği, kurulduğu günden bu yana üye belediyelerin menfaatleri için çalışan; özellikle bölgemizde, Ege’de, Akdeniz’de ve diğer büyük kentlerdeki üye belediyelerin ortak sorunlarının konuşulduğu, istişare edildiği, ortak çözümler arandığı bir platformdur.

Aynı zamanda Birliğimiz, yönetimiyle birlikte belediyelerin eğitim ve proje ihtiyaçlarını karşılayan, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, merkezi hükümetle olan ilişkilerinde temsil görevi üstlenen bir yapıdır. Biz de Ege’nin en güzel bölgelerinden, Akdeniz’le buluştuğu noktada, 100 kilometrelik kıyı şeridine sahip bir şehir olarak bu birlikteliği ve başkanlığı çok önemsiyoruz.

Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

“İklim Krizi ve Yangınlar Kentlerimizi Kuşatıyor”

Kentlerimizin ciddi sorunları var. Özellikle plansız göç artışı, altyapı eksiklikleri ve turizm kentlerinin yaz döneminde maruz kaldığı ek yükler belediyelerimizi zorluyor. Bununla birlikte iklim krizi ve yangınlar bölgemiz için en büyük tehditlerden biri hâline geldi. İzmir’de, Muğla’da, Ayvalık’ta ve Dikili’de büyük ve yıkıcı yangınlar yaşandı. Bu yıl İzmir’de istemediğimiz kadar büyük bir afet yaşandı. Şimdi kuzeyde, Sakarya ve Bilecik’te yangınlar sürüyor. Bölgemiz yangın afetine birincil düzeyde açık bir coğrafya.

Bu tehditler karşısında ne yapacağımızı konuşmak zorundayız. Krizler, yaşamın doğal bir parçası. Bizlerin görevi bu krizleri çözerek halkımıza daha iyi hizmet sunmaktır. Mazeret üretmeden, çözüm odaklı çalışarak, halkımıza umut vererek görevimizi yerine getirmek zorundayız. Belediye başkanlarımız ve ekiplerimiz gece gündüz demeden büyük bir emekle çalışıyor. Bizler, elimizdeki imkânlarla yetinmeden daha iyisini hedefliyoruz.

Dünyanın ve ülkemizin hızla değişen gündemi karşısında yeni krizlere karşı yeni politikalar geliştirmek, ortak akılla çözüm üretmek bizlerin sorumluluğundadır. Ayvalık’taki bir soruna üretilen çözümün Dikili’de, Tire’de, Ula’da uygulanabilir olması, bu platformun en büyük kazanımıdır. Yüzü aşkın belediyeyle sorunları tartışıyor, çözümler geliştiriyoruz. Bu birliktelik gücümüzü artırıyor.

Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

Maden Yasası Sadece Zeytini Değil, Geleceğimizi de Tehdit Ediyor

Bölgemizdeki en önemli güncel sorunlardan biri de Meclis’ten geçen maden yasasıdır. Bu yasa sadece zeytinlikleri değil, tarım alanlarını ve ormanları da kapsamaktadır. Bugün Kaz Dağları’ndan Akdeniz kıyılarına, Artvin yaylalarından Çamlıhemşin derelerine kadar pek çok yerde doğayı korumak için insanlar mücadele ediyor. Bizler de aynı şekilde bu yasadan en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer alıyoruz.

Üç termik santral ve yeni sanayi yatırımlarıyla birlikte, kısa vadeli maden yatırımları binlerce yıllık zeytincilik kültürünü, tarım alanlarını ve doğal zenginlikleri tehdit etmektedir. Bu yasa, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreçlerini devre dışı bırakarak doğal alanların tahribatını kolaylaştırmaktadır.

“Muğla da  820 Bin Zeytin Ağacı ve 40 Bin Aile Risk Altında”

Bugün Muğla’da 400 bin dönüm tarım arazisi ve 57 köy bu yasadan doğrudan etkilenmektedir. Bu köylerden dokuzu zaten yerinden edilmiştir. İnsanlar evlerinden, arazilerinden, mezarlarından, ibadethanelerinden koparılmaktadır.

Bu yasaya karşı mücadelemiz sürecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz, doğanın ve yaşamın yanında durarak bu yasayı veto etmesidir. Muğla’da 820 bin zeytin ağacı ve 40 bin aile bu yasadan etkilenmektedir. Ayrıca bu santraller su kaynaklarını da tehdit ediyor. Bu durum su krizini derinleştiriyor.  Emekçilerle sorunumuz yok, aksine onların geçimini koruyacak bir yol haritası için her türlü desteği vermeye hazırız.

Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

 “ Belediye Başkanlarına Yönelik Süreçler Cezalandırılmaya Dönüşmemeli”

Son dönemde belediyelerimize yönelik müdahaleler dikkat çekicidir. Elbette belediye başkanları ya da ekipleri, yargıdan muaf değildir; buna kimsenin itirazı olamaz. Ancak belediyeler bir suç örgütü gibi değerlendirilmekte, tıpkı bir örgüt yapılanmasıymış gibi hava operasyonlarıyla bir siyasi algı oluşturulmaya çalışıldığı da gözlemlenmektedir. Bu konuda sesimizi her zaman yükseltiyoruz.

 Konuya siyasi bir bakış açısıyla yaklaşmıyoruz. Bu mesele, tamamen insan hakları, adalet ve hukuk çerçevesinde ele alınmalıdır. Suçluluğu kesinleşmemiş kişilerin, masumiyet karinesinin geçerli olduğu hukuk sistemimizde, böyle bir muameleye tabi tutulması kabul edilemez.

 Suçluluğu henüz kanıtlanmamış, hatta daha tutuklanmadan önce kamuoyu önünde itibarsızlaştırılmaya çalışılan arkadaşlarımıza yönelik bu itibarsızlaştırma girişimlerine hep birlikte karşı çıkıyoruz.

 Adalet Gecikmemeli, Süreç Cezalandırmaya Dönüşmemeli

Aralarında kronik rahatsızlıkları bulunan tutuklu arkadaşlarımız olduğunu da biliyorsunuz. Özellikle son günlerde kamuoyunun gündeminde olan Beylikdüzü Belediye Başkanımız Mehmet Murat Çalık’ın daha önce kanser tedavisi gördüğü biliniyor. Son muayenelerinde de bazı değerlerinin yeniden riskli seviyelere yükseldiği doktorlar tarafından belirtilmişken…arkadaşımızın halen cezaevinde tutulması, ne vicdanen ne de insani olarak kabul edilebilir. Mehmet Murat Çalık Başkanımızın, adli kontrol şartıyla evine gönderilerek tedavisine uygun koşullarda devam etmesi en büyük temennimizdir.

Bu çağrımızı buradan bir kez daha yinelemek istiyoruz. Elbette diğer tutuklu belediye başkanlarımız için de iddianamelerin bir an önce hazırlanması, sürecin hızlandırılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu sürecin bir cezalandırma yöntemi gibi kullanılmaması gerektiğini özellikle ifade etmek isteriz.

Misafirperverlik, Emek ve Kalite İle Ayakta Duruyoruz

Marmaris'te yaşanan bazı olumsuz örnekler sosyal medyada özellikle öne çıkarılarak, tüm turizm çalışanları ve işletmelerin bu şekilde olduğu yönünde genellemeler yapıldı. Bu tür değerlendirmeler yapılabilir; ancak birkaç kötü örnek üzerinden tüm bölgeyi ya da Türkiye'yi yargılamak doğru değildir.

Ancak bu durum, Marmaris gibi köklü turizm merkezlerinin tümünü olumsuz göstermek için gerekçe olamaz. Marmaris’te, bölgemizde ve ülkemizin diğer turizm kentlerinde yıllardır bu işi layıkıyla yapan, Türkiye’nin yüzünü ağartan turizmcilerimiz var. Bu tür olayların genelleştirilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz.

Bugün Marmaris’te, Bodrum’da, Ayvalık’ta, Fethiye’de, Trakya’da, nerede olursa olsun; turizmcilerimiz misafirperverliği, hizmet kalitesi ve gastronomisiyle örnek işler ortaya koyuyor. Evet, enflasyon nedeniyle fiyatlar yüksek olabilir ancak hizmet kalitesi ve işletmelerimizin yaklaşımı her zaman üst düzeydedir.

Kıyı ege belediyeler birliği encümeni Akyaka'da toplandı

“Turizm Belediyeleri Adil Bütçe Dağılımı İstiyor”

Turizm sektörü her yıl yeniden umutla sezona giren, dinamik bir alandır. Bu nedenle, sektörün sürdürülebilirliği için özellikle girdi maliyetlerinin azaltılması yönünde destek sağlanması büyük önem taşıyor. Ayrıca şunu da vurgulamak gerekir ki; turizm kentlerimizin belediyeleri, yalnızca yerleşik nüfusa göre merkezi bütçeden pay almaktadır.

Oysa bu kentler, yıl boyunca kendi nüfuslarının 10 katına kadar misafir ağırlayabiliyor. Düşünün; 100 kişilik bütçeyle 1000 kişiye hizmet vermek zorunda kalan belediyelerin bu yükü taşıması mümkün değildir. Bu nedenle, kent vergisi uygulamaları gibi veya turistik nüfus dikkate alınarak merkezi bütçeden daha adil bir pay verilmesi gibi düzenlemeler yapılmalıdır. Bu tür kararların alınması, oldukça kolay ve zaruridir."

 

Bodrum Sıcak Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme